lunes, 2 de enero de 2017

El calendari

El calendari és un memorandum fonamentat en el gir que fa la Terra sobre si mateixa al voltant d'un eix imaginari i en el camí que recorre en una elíptica imaginària al voltant del sol. Per entendre aquesta descripció, sempre he tingut present el joc de la sarrompa; és el mot que donem als Ports de Morella al que en altres llocs s'anomena baldufa, trompa o trompitxol. És aquella mena de pera, de fusta, a la qual se li enrosca un cordell. Quan ja està ben cordat, fas un cop impulsiu, desenroscant-lo totalment; la sarrompa volta sobre si mateixa, i a la vegada recorre un espai, depenent de l'habilitat del jugador.
Tornem al calendari. A cada gir que fa la Terra sobre si mateixa l'anomenem "dia", i al camí que fa per recórrer tota l'elíptica, l'anomenem "any". Com la memòria de l'home és feble, a partir de les calendes romanes (calendae ) que designaven el primer dia de cada mes, s'han imprés, al llarg dels segles, diversos tipus de calendaris que, en principi, serveixen per situar-nos en el temps i en l'espai. Actualment els calendaris més corrents estan impresos en paper, on els números indiquen el dia, la setmana, el mes i l'any.
Aquesta ficció matemàtica és "la cara exterior" del calendari. El "contingut interior" és la vida i la mort dels humans.
Per exemple: el dia 1 de gener de 2017 va ser per a molts milions de gent dia de silenci i de dormir fins a la vesprada, per desempallegar-se i desempatxar-se dels efectes de massa beure i massa menjar. El mateix dia, però, el recordaran mil africans com l'intent fracassat de superar la xarxa metàl·lica de sis metres d'alçada coronada per ganivets feridors que marca la frontera de Ceuta; només dos ho van aconseguir al preu de talls i ferides.

Aquesta pàgina us la dedico als qui teniu la paciència de llegir els escrits del meu blog. Uns desitjo un "calendari interior" que us òmpliga la vida de bones obres envers els altres i de bones obres dels altres vers vosaltres.

5 comentarios:

  1. Gràcies Juanjo,igualment per a tú: un any " de donar i rebre"coses positives.

    ResponderEliminar
  2. Diu el refrany anglès 'Charity begins at home' literalment 'la caritat comença a casa'.. per un mateix. La reciprocitat és el secret, el ver significat i de contingut cert.Amb realitats esfereidores com 'els murs' o intangibles o im-prescindibles: l'estima, la bondat-l'amor, inici-temps,la casa-espai comú i compartit; avui son ells, demà nosaltres.. on anem sense amistat,serenitat, ni respecte per l'ecologia...Mentre 'l'apagament o maquillatge informatiu' durarà tot el més..retransmetran l'exòtic calendari de Xina,on l'any nou coincident amb la segona lluna nova després del solstici,el 28 de gener, l'any 4715 i del gall, festejant dragons de foc 27 fins 1 i 2 de febrer;son milions de viatgers per al principal desplaçament.Però el viatge interior que allà i aci tenim pendent és el del re-coneixement de l'altre; l'alteritat ben entesa és el cami per la felicitat.

    ResponderEliminar
  3. Gràcies Juanjo. Confiem en que aquest any previst de taan mals auguris quede, com a mínim, en any de petits passos i d'esperança-

    ResponderEliminar