miércoles, 6 de diciembre de 2017

Un vent nocturn i gelat

Fa fred, un fred nocturn, un fred sonor, acompanyat per la inclemència d'un vent insistent. He encès una barreta de les dos que té una petita estufa elèctrica que m'escalfa els peus i les cames. No puc deixar de pensar en els emigrants que ara mateix es troben en una situació dramàtica, perduts sense guia en la mar fosca i amenaçadora.
Una dessuadora amb caputxa i uns pantalons texans és tot el que tenen; poca roba per fer una llarga travessada; poca, i mullada, que fa més insuportable el fred.
"En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se'n". Això és el que diu l'article 14.1 de la Declaració universal dels drets humans. Em semblen paraules mortes, només escorça de paraules, sense contingut, difícils de pronunciar per la gent acomodada, sense avergonyir-nos profundament. Vaig a dormir.
M'aixeco d'hora. Segueix bufant el vent gelat. No s'ha calmat en tota la nit. Quan surt el sol, l'habitació acarada a migdia s'escalfa  a poc a poc. L'astre sol és ambivalent; causa la vida o, de vegades, la mort. Ho comprovo en les plantes del balcó. N'hi ha que estan ufanoses; cerquen el sol i es giren cap al balcó per on entren els tebis raigs hivernals. Altres s'assequen perquè no poden assumir tanta energia. I moren alguns emigrants en intentar travessar el desert.
A estes hores primerenques els emigrants, apinyats en la llanxa de goma, agraeixen la presència del sol matiner. L'aigua és, però, molt freda. Els ulls lleganyosos, fits en l'horitzó, per veure si es perfila la terra anhelada. La nit els ha posat la por al cor. Tremolen de fred. Una mare embolcalla la seua criatura amb una manta i l'envolta amb els braços. Ningú d'ells no ha llegit la Declaració sobre els drets humans. Tant s'hi val, perquè una cosa és saber-se de memòria els trenta articles, i una altra, posar-los en pràctica.

Per als qui arriben a la terra d'acolliment, bones festes en la fraternitat. Per als qui no hi han arribat, la promesa que seguirem lluitant perquè la justícia i la fraternitat esdevinguen reals, més enllà dels discursos oficials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario